Uutiset

Gestranius ripustaa pillin naulaan

Kuva: Juha Tamminen

Tänään lauantaina 2.4. päättyy yksi Suomen merkittävimmistä erotuomariurista. Mattias Gestranius tuomitsee viimeisen ottelunsa Veikkausliigassa, kun Bolt Arenalla kohtaa Helsingin Jalkapalloklubi sekä FC Honka. Tilastoihin hänelle jää näin 240 tuomittua Veikkausliigaottelua.

Gestraniuksen ura on ollut pitkä. Veikkausliigakausia on matkan varrella kertynyt 16, kansainvälisenä erotuomarina kausia on kaksi vähemmän. Kautta aikojen erotuomaritilastoissa Mattias on eniten A-maaotteluja tuominnut suomalainen erotuomari 20 ottelulla, mutta hänen suurimpana saavutuksena voidaan pitää suomalaisen erotuomaritoiminnan nostamista takaisin Mestarien liigaan. Tällä hetkellä tuolta listalta löytyy hänen lisäkseen vain Ilkka Koho, joka 90-luvulla on tuominnut Matten tavoin kaksi ottelua kyseisessä kilpailussa.

Vaikka Matte on jo pitkän aikaa ollut Turun Erotuomarikerhon jäsen, on hän saanut ensimmäiset jalkapallo- ja erotuomarioppinsa Paraisilta, jossa hänen erotuomariuran alun aikaan 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja 2000-luvun alussa toimi pieni mutta elinvoimainen Paraisten Erotuomarikerho.

Itse olen saanut seurata Mattea sivurajalla juosten hänen uransa alkuajoilta lähtien. Jo tuolloin hänessä oli nähtävissä karismaattisen johtajan piirteitä, jotka tosin vasta myöhemmin hioutuivat nykyiseen muottiin. Hänen omasta persoonastaan lähtöisin olevat johtajan ainekset kypsyivät ajan mittaa saaden lopulta myös kulmiinsa pyöreyttä. Mattias onkin erottunut muista erotuomareista selvimmin monipuolisella johtajapersoonallaan, joka on ainutlaatuinen erotuomariyhteisössämme.

Vuonna 2006, kymmenen vuotta peruskurssin suorittamisen jälkeen, Mattias nousi valioerotuomarien joukkoon puhaltamaan Ykköstä. Tämän jälkeen nousu olikin nopeaa: 2007 Veikkausliigaan ja 2009 FIFA-erotuomariksi. Suomen ykköserotuomarina hän viihtyi 2010-luvun alkupuolelta tähän päivään asti.

Valioksi nousemisen jälkeinen rakettimainen nousu uralla ei ollut sattumaa. Mattiaksen päämäärätietoisuus ja kunnianhimo on ollut hänen kehittymisensä taustalla. Vaikka suomalaiset erotuomarit eivät ole ammattilaisia per se, Mattias on näyttänyt päivittäisellä tekemisellään, että erotuomariuteen voi suhtautua kuin ammattilainen. Hän on omalla esimerkillään vienyt eteenpäin kuvaa suomalaisesta erotuomarista huippu-urheilijana.

Olen otettu päästessäni toimimaan avustavana erotuomarina pitkäaikaisen kollegan ja hyvän ystävän uran viimeisessä ottelussa. Itse en olisi kehittynyt urallani tähän vaiheeseen ilman, että Mattias olisi ulottanut korkeaa vaatimustasoaan oman itsensä lisäksi myös avustaviinsa. Lukemattomien reissukilometrien aikana niin Suomessa kuin ulkomailla olen saanut Mattelta suoraa mutta rakentavaa sekä elintärkeää palautetta oman tekemiseni kehittämiseksi. Tästä olen hänelle ikuisesti kiitollinen.

Tänään Mattias jättää aukon suomalaiseen huippuerotuomariyhteisöön. Hän on kuitenkin näyttänyt nuoremmille lahjakkuuksille polun, jota seuraamalla he voivat täyttää hänen heille jättämänsä saappaat.

Mika Lamppu

Tapahtumat