Uutiset

Erotuomareiden arvostus – onko sitä?

Turun Erotuomarikerho on huolissaan erotuomarien arvostuksesta sekä hyvinvoinnista.
Erotuomareiden arvostukseen on Palloliiton suunnalta lyöty paukkuja viime vuosina enemmän ja enemmän, ainakin jos heidän puheita on uskominen.
Kuitenkin, paukkujen laittamisesta huolimatta, erotuomareihimme kohdistuneissa hyökkäyksissä kurinpitorangaistukset ovat olleet vähintäänkin kyseenalaisia.

Lähiaikoina on valitettavasti tapahtunut kolme hyökkäystä erotuomariamme tai erotuomarimme tekemistä kohtaan, joiden jälkiselvittelyä ei ole tehty vakavissaan – tai siltä se ainakin tuntuu.
Ensimmäisessä tapauksessa, viime vuoden syyskuussa, Naisten Kakkosen ottelussa KaaPo – TKT kotijoukkueen valmentaja hyökkäsi erotuomaria kohti, solvaten ottelun erotuomaria rasistiseksi tulkittavalla sanalla sekä käyttäytyen asiattomasti ottelun jälkeen.
Tuloksena yhden ottelun pelikielto lisärangaistuksena.
(Tapauksen käsittely vielä kesken Urheilun Oikeusturvalautakunnassa)

Toisessa tapauksessa, helmikuussa, Miesten Kolmosen Futsalottelussa Fc Gaselle – PiPS 2, kotijoukkueen pelaaja hyökkäsi erotuomarin tekemistä kohti, kun hänet ajettiin kahdella varoituksella kentältä, jonka jälkeen hän näytti erotuomarille keskisormea.
Tuloksena kahdesta varoituksesta ja siitä seuranneesta kentältäpoistosta yksi ottelu pelikieltoa.
Ei siis lisärangaistusta keskisormen näyttämisestä.

Viimeisimmässä tapauksessa, huhtikuussa, Miesten Kolmosen ottelussa KaaPo – TPK, kotijoukkueen pelaaja hyökkäsi fyysisesti erotuomarin päälle, kun hän sai varoituksen, jonka jälkeen hän juoksi erotuomaria kohti protestoiden sekä tönäisi erotuomaria, kohtalaista voimaa käyttäen, käsivarrellaan alavatsaan.
Erotuomari poisti pelaajan tilanteen jälkeen kentältä suoralla punaisella kortilla.
Tuloksena suorasta punaisesta kortista tullut kaksi ottelua pelikieltoa, ei lisärangaistuksia.

Onko tämä se suunta, jolla Palloliitto yrittää houkutella enemmän erotuomareita mukaan toimintaan tai jolla erotuomareiden arvostusta yritetään kehittää?
Mikä olisi edellä mainituissa tilanteissa erotuomarin saama rangaistus, jos erotuomari kutsuisi taustahenkilöä rasistisella termillä? Entä jos erotuomari näyttäisi pelaajalle keskisormea? Entä jos erotuomari tönäisisi pelaajaa?

Turun Erotuomarikerho on jo pitkään yrittänyt tehdä työtä asian eteen, että erotuomarimme arvostaisivat peliä, taustahenkilöitä sekä pelaajia, sukupuolesta, rodusta, taustasta ym. katsomatta.
Useasti saamme tehdä haastavan työmme rauhassa sekä siten, että tunnemme kuuluvamme peliin,
mutta näitä ylilyöntejä alkaa olla liikaa – eikä ne ota loppuakseen, jos kurinpitorangaistuksissa silitellään päätä, kun hyökätään erotuomaristoa vastaan.

Tapahtumat