TuEK.fi linkit toimivat jälleen

Palloliiton sivujen uudistuksen myötä usea tuek.fi sivuilla oleva linkki ei toiminut.

Linkit on nyt taas päivitetty ajankohtaisiksi ja päivitetään sitä mukaa, kun uusia painoksia tulee.
Futsal-säännöt ja näin pelataan -taulukko päivitetään tuoreisiin painoksiin, vielä hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Linkit löydät tästä ja siellä on muun muassa:
– Uusimmat Jalkapallo- ja Futsalsääntöjen käännökset
– Jalkapallon ja Futsalin näin pelataan -taulukot
– Jalkapallon kilpailumääräykset
– Koulutuskalenteri
– Ryhdy erotuomariksi
– Taso ja Palloliitto

Talven kuntoilut

Kuntoilut jatkuvat taas loka-marraskuun aikana.

4.10 alkaen
Tiistaisin klo 18 -> juoksuharjoittelu Kupittaan Urheiluhallissa.

3.11 alkaen
Torstaisin klo 20-21 sisäpalloilua, Vasaramäen koululla.

Ilmoittautumiset tapahtumiin TuEK Nimenhuudon kautta.

Kerhohankintojen noutotilaisuudet

Vuoden 2022 kerhohankinnat ovat saapumassa ja noutotilaisuuksia järjestetään kaksi.
Noutotilaisuudet järjestetään Veritas Stadionin erotuomarikopilla, (vanhan katsomon takana, väli K)
Tiistaina 24.5 klo 18-19
Maanantaina 30.5 klo 17.30-18.30

Maksut mielellään käteisellä ja tasarahalla paikan päällä.
Tuotteiden jäsenhinnat:
– pilli 35 €
– takki 85 €
– kassi 20 €

Jos yllä olevat noutoajat sovi sinulle,
ota yhteyttä Aleksi Makkoseen, aleksi.makkonen@palloliitto.fi tai 045 878 4486
ja sovi noudosta erikseen.

Lina Lehtovaara viheltää naisten Mestarien Liigan finaalin

Clément Turpin, Slavko Vinčić, Istvan Kovacs, Lina Lehtovaara – tätä kovaa nelikkoa yhdistää tänä vuonna ainakin yksi asia, UEFA on nimennyt heidät viheltämään eri kilpailujensa finaaleja.

Lina Lehtovaara, 40, viheltää naisten Mestarien Liigan finaalin 21.5.2022 Torinossa.
Ottelussa kohtaavat kestomenestyjät Espanjalainen Barcelona sekä Ranskalainen Lyon.

Kansainvälisen uran vuonna 2009 aloittanut Kokkolalainen, sittemmin Paraislaistunut, Lehtovaara on osallistunut ennenkin Mestarien Liigan finaaliin, ollessaan jokunen vuosi sitten neljäntenä erotuomarina.
Tällä kaudella Lina on ehtinyt tuomitsemaan kolme Mestarien Liiga ottelua.
Finaalissa Linaa avustavat Kreikkalainen Chrysoula Kourompylia sekä Virolainen Karolin Kaivoja.

Linalle alkukesä on ollut muutenkin suosiollinen, kun huhtikuun loppupuolella ilmoitettiin ryhmä, jotka viheltävät heinäkuussa Englannissa pelattavissa naisten EM-kisoissa.
Myös tästä ryhmästä Linan nimi löytyy!

Pitkäjänteisen sekä ammattimaisen työn tulos.

Roosa Tuomi futsalin EM-karsintaan

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on valinnut Roosa Tuomen erotuomariksi futsalin naisten EM-karsintaturnaukseen Gibraltarille.
Turnaus pelataan 11-14.5, ja siihen osallistuvat isäntämaan lisäksi Belgia, Slovakia ja Slovenia.

Roosa nimettiin FIFA -tuomariksi vasta vuoden alussa, ja kyseessä ovat hänen ensimmäiset UEFAn alaiset ottelut.

Karsintaturnauksen voittaja sekä kolmen lohkon kaksi parasta lohkokakkosta etenevät karsinnan seuraavaan vaiheeseen, jonne Suomi on jo ansainnut paikkansa rankingsijoituksensa ansioista.

TuEK toivottaa Roosalle tsemppiä otteluihin!

Mika Lamppu ylitti 200 ottelun rajapyykin Veikkausliigassa

Kerhon ex-puheenjohtaja Mika Lamppu saavutti lähes kaksi viikkoa sitten merkittävän rajapyykin, kun 29.4.2022 pelattu Fc Inter – IFK Mariehamn oli Mikalle 200. ottelu Veikkausliiga avustavana.

TuEK onnittelee Mikaa saavutuksesta sekä toivottaa tsemppiä lukuisiin tuleviin koitoksiin!

Gestranius ripustaa pillin naulaan

Kuva: Juha Tamminen

Tänään lauantaina 2.4. päättyy yksi Suomen merkittävimmistä erotuomariurista. Mattias Gestranius tuomitsee viimeisen ottelunsa Veikkausliigassa, kun Bolt Arenalla kohtaa Helsingin Jalkapalloklubi sekä FC Honka. Tilastoihin hänelle jää näin 240 tuomittua Veikkausliigaottelua.

Gestraniuksen ura on ollut pitkä. Veikkausliigakausia on matkan varrella kertynyt 16, kansainvälisenä erotuomarina kausia on kaksi vähemmän. Kautta aikojen erotuomaritilastoissa Mattias on eniten A-maaotteluja tuominnut suomalainen erotuomari 20 ottelulla, mutta hänen suurimpana saavutuksena voidaan pitää suomalaisen erotuomaritoiminnan nostamista takaisin Mestarien liigaan. Tällä hetkellä tuolta listalta löytyy hänen lisäkseen vain Ilkka Koho, joka 90-luvulla on tuominnut Matten tavoin kaksi ottelua kyseisessä kilpailussa.

Vaikka Matte on jo pitkän aikaa ollut Turun Erotuomarikerhon jäsen, on hän saanut ensimmäiset jalkapallo- ja erotuomarioppinsa Paraisilta, jossa hänen erotuomariuran alun aikaan 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja 2000-luvun alussa toimi pieni mutta elinvoimainen Paraisten Erotuomarikerho.

Itse olen saanut seurata Mattea sivurajalla juosten hänen uransa alkuajoilta lähtien. Jo tuolloin hänessä oli nähtävissä karismaattisen johtajan piirteitä, jotka tosin vasta myöhemmin hioutuivat nykyiseen muottiin. Hänen omasta persoonastaan lähtöisin olevat johtajan ainekset kypsyivät ajan mittaa saaden lopulta myös kulmiinsa pyöreyttä. Mattias onkin erottunut muista erotuomareista selvimmin monipuolisella johtajapersoonallaan, joka on ainutlaatuinen erotuomariyhteisössämme.

Vuonna 2006, kymmenen vuotta peruskurssin suorittamisen jälkeen, Mattias nousi valioerotuomarien joukkoon puhaltamaan Ykköstä. Tämän jälkeen nousu olikin nopeaa: 2007 Veikkausliigaan ja 2009 FIFA-erotuomariksi. Suomen ykköserotuomarina hän viihtyi 2010-luvun alkupuolelta tähän päivään asti.

Valioksi nousemisen jälkeinen rakettimainen nousu uralla ei ollut sattumaa. Mattiaksen päämäärätietoisuus ja kunnianhimo on ollut hänen kehittymisensä taustalla. Vaikka suomalaiset erotuomarit eivät ole ammattilaisia per se, Mattias on näyttänyt päivittäisellä tekemisellään, että erotuomariuteen voi suhtautua kuin ammattilainen. Hän on omalla esimerkillään vienyt eteenpäin kuvaa suomalaisesta erotuomarista huippu-urheilijana.

Olen otettu päästessäni toimimaan avustavana erotuomarina pitkäaikaisen kollegan ja hyvän ystävän uran viimeisessä ottelussa. Itse en olisi kehittynyt urallani tähän vaiheeseen ilman, että Mattias olisi ulottanut korkeaa vaatimustasoaan oman itsensä lisäksi myös avustaviinsa. Lukemattomien reissukilometrien aikana niin Suomessa kuin ulkomailla olen saanut Mattelta suoraa mutta rakentavaa sekä elintärkeää palautetta oman tekemiseni kehittämiseksi. Tästä olen hänelle ikuisesti kiitollinen.

Tänään Mattias jättää aukon suomalaiseen huippuerotuomariyhteisöön. Hän on kuitenkin näyttänyt nuoremmille lahjakkuuksille polun, jota seuraamalla he voivat täyttää hänen heille jättämänsä saappaat.

Mika Lamppu

TuEK aprillipila 1.4.2022

Eilinen tehokkaaseen peliaikaan siirtymistä koskeva uutinen julkaistiin 1.4 ja oli täten siis aprillipila, ainakin toistaiseksi.

Vielä siis jatketaan normaalein peliajoin ja sarjat ovat alkamassa pääosin huhtikuun aikana ikäluokista riippumatta.

Shokkipäätös! Suomessa siirrytään tehokkaaseen peliaikaan

Palloliiton kilpailutoiminto on päättänyt eilisessä kokouksessaan, että tehokkaaseen peliaikaan siirrytään kaikkien sarjojen osalta välittömästi.

”Haluamme olla eturintamassa jalkapallon viihtyvyyden parantamiseksi. Ei ole hyväksyttävää, että 90 min ottelussa pallo on pelattavana ainoastaan reilu puolet peliajasta.

Tästä syystä tehokkaaseen peliaikaan siirrytään heti, vaikka kausi on alkamassa jo tulevana viikonloppuna”, kertoo Palloliiton kilpailutoiminto.

Tehokasta peliaikaa tullaan kellottamaan teknisten alueiden välissä ja pääsääntöisesti siitä vastaa kotijoukkueen taustahenkilö.

 

Eilinen päätös närkästyttää erotuomareita, kun palkkiot on sovittu tulevalle vuodelle aikaisempien tietojen valossa.

”Ei voi olla näin, että juuri kauden kynnyksellä tehdään näin merkittävä muutos. Palkkiot on sovittu tietyin ehdoin ja nyt kun tehokas peliaika tulee käyttöön, niin otteluiden todellinen kesto lähes tuplaantuu. Harkitsemme vakavasti lakkovaroitustuksen antamista”, kertoo TuEK:n puuhamies Timo Vihersaari.

 

Myös joukkueet ovat ihmeissään, kun otteluohjelmat on jo tehty ja nyt kentän varaus pitäisi olla selkeästi pidempi.

Otteluohjelmat menevät nyt kokonaan uusiksi ja on vaarana, että alueiden sarjat päästään käynnistämään vasta kesäkuun puolessa välissä.

Matte ja Joni perjantaina maaotteluissa

Kerhomme jäsenet Joni Hyytiä ja Mattias Gestranius matkustavat komppanioineen Eurooppaan perjantaina 25.3. pelattaviin otteluihin.

Matten viimeisenä kansainvälisenä pelinä, ainakin toistaiseksi, on Norjan ja Slovakian välinen ystävyysottelu Ulleval -stadionilla Oslossa.
Ottelu alkaa klo 19.00.
Matte pääsee reissuun tutulla porukalla, kun AET:t Jan-Peter Aravirta ja Jukka Honkanen sekä 4.ET Oskari Hämäläinen täydentävät Matten johtaman nelikon.
Lisätietoja ottelusta tästä.

Jonin vihellettävänä otteluna on U21 EM-karsinta ottelu Espanja – Liettua, joka pelataan Estadio El Prado -stadionilla Toledossa, Espanjassa.
Ottelu alkaa klo 21.00.
Suomalaisnelikon ottelussa täydentävät AET:t Sami Nykänen ja Veli-Matti Leppänen sekä 4.ET Jari Järvinen.
Kun kuusi kierrosta on karsintoja pelattu, Espanja on lohkonsa kärjessä 15 pisteellä, kun taas Liettua miehittää lohkon viidettä sijaa kolmella pisteellä.
Lohkon voittaja menee suoraan jatkoon, kun taas lohkokakkonen pääsee mahdollisesti karsimaan lopputurnauspaikasta.
Lisätietoja ottelusta tästä.