Max Millner Ykkösen koeotteluun

Max Millner Yläkentällä Kolmosen ottelun TPK - Wilpas jälkeen.

Max Millner Yläkentällä 1.9. pelatun Kolmosen ottelun TPK – Wilpas jälkeen.

Turun Erotuomarikerhon Kakkosen avustava erotuomari Max Millner on aseteltu ensimmäiseen Ykkösen otteluunsa. Tärkeässä ottelussa vastakkain asettuvat nousua havitteleva JJK sekä putoamista vastaan taisteleva GrIFK. Ottelu pelataan lauantaina 10.9. Harjun stadionilla klo 16:00. Ottelun tuomitsee TuEKin Joni Hyytiä ja toisena avustavana on turkulainen Jere Wikström. Millner on jo neljäs tällä kaudella debytoiva kerholainen. Keväällä ensimmäiset ottelunsa Ykkösessä hoitivat erotuomari Joni Hyytiä sekä avustava erotuomari Tommi Liimatainen. TuEKin erotuomarien nousua ylempiin sarjoihin jatkoi erotuomari Jesse Salo loppukesästä.

Sairaanhoitajaksi Turussa opiskeleva 22-vuotias Millner odottaa ottelua innoissaan:

”Matsin saaminen tuntuu hyvältä. Tieto siitä, että on tehnyt asioita oikein ja päättäjät luottavat minuun niin paljon, että päästetään kokeilemaan seuraavalle tasolle, on aivan mahtava. Kakkosen peleissä hyvä tekeminen antaa hyvän itseluottamuksen, että pärjään ykkösessä. Ykkösen pelit ovat kuitenkin seuraava taso, jossa tulee pärjätä.”

Peruskurssin Millner on käynyt vuonna 2009. Erotuomariuransa Max sanoo saaneensa hyvin alulle heti kurssin käytyään ja  hän löysikin itsensä nopeasti viheltämässä junioreiden kolmikkopelejä sekä avustamassa Nelosta. Max muisteleekin alkuaikoja: ”Tykkäsin tuomaroinnista paljon ja siitä saatu raha oli positiivinen asia, kun isäukon maksama viikkoraha oli jäänyt pois.” Erotuomarointi ei ollut kuitenkaan hänen ainoa intohimonsa ja vähitellen toinen ura salibandyn parissa alkoi viedä aikaa erotuomaritoiminnalta.

Millner oli juniorina lupaava pelaaja salibandyssä. Lähestyessään aikuisikää pelaaminen TPS:n juniorien kilpajoukkueessa vei yhä enemmän aikaa, mikä oli suoraan pois erotuomaritoiminnasta. Lisäksi varusmiespalvelus katkaisi turkulaisen kauden vuonna 2014. Lopulta nouseminen TPS:n liigaryhmään sai Maxin tekemään päätöksen keväällä 2015, että hän jatkaa erotuomaritoimintaa salibandyn ehdoilla. Erotuomarointi ei kuitenkaan jäänyt kokonaan pois kuvioista, vaan hyvä kausi toi Maxille ensimmäiset ottelut Kakkoseen jo samana kesänä: ”Kauden aikana minulla oli vajaa kymmenen ottelua kakkosessa ja saman verran Turun piirin kolmosessa. Tykkäsin kakkosen pelireissuista hieman kauemmas, koska oma keskittyminen peliin oli paljon parempi ja muutenkin reissut olivat mukavia.”

”Tällä kaudella salibandy jäi pois, joten jäi paljon enemmän aikaa tuomaroinnille.”, Hyvät otteet viime kaudella sai nuoren miehen miettimään uudestaan salibandyn ja erotuomaroinnin asemaa ja nyt tilanne onkin päälaellaan: erotuomarointi on se ykkösjuttu. Valinta selkeästi kannatti, sillä Millnerin työ on noteerattu myös kouluttajien ja päättäjien osalta ja edessä on ensimmäinen Ykkösen ottelu.

Salibandy on pysynyt kuitenkin vielä kuvioissa ja Max tuomitsee nykyään myös salibandyotteluita. Nuorella erotuomarinalulle on noussut myös kunnianhimoa valitsemallaan polulla:

”Tottakai minulla on kahdenlaisia tavoitteita: lyhyen ajan ja pidemmän tähtäimen tavoite. Lyhyen ajan tavoitteena voin pitää nousua Ykköseen ja siellä paikan vakiinnuttamista. Pidemmän ajan tähtäimenä pidän nousua kirkkaimpiin valoihin ensin Suomessa ja sitten vielä voi haaveilla pääsyä vieläkin isommille stadioneille. Tämä vaatii paljon töitä ja kokemusta erilaisista tilanteista ja otteluista.”

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *