Marko Grönholmin nappulat naulaan Veikkausliigassa

Turun Erotuomarikerhon pitkäaikainen jäsen Marko Grönholm lopettaa uransa Veikkausliigassa. Grönholm puhaltaa viimeisen kerran pilliinsä Suomen huipulla tänään 13.7. Pohjanmaan paikalliskamppailussa Seinäjoen Jalkapallokerho – Vaasan Palloseura. Lopettaessaan hänelle on seitsemän liigakauden aikana kertynyt Vekkausliigaotteluja yhteensä 76 kappaletta.

Marko aloitti uransa 15-vuotiaana vuonna 1996. Hänen potentiaalinsa huomattiin nopeasti ja hän nousi liiton sarjoihin jo 21-vuotiaana tuomitessaan ensimmäisen Kakkosen ottelunsa vuonna 2002. Kakkosta puhaltaessaan 2000-luvulla Marko teki myös onnistunutta uraa futsalin puolella sekä toimi Turun Erotuomarikerhon hallituksessa usean vuoden ajan.

Markon taival valioerotuomariksi on merkki periksiantamattomuudesta, josta nuorempien ylöspäin pyrkivien erotuomarien kannattaa ottaa mallia. Turkulaiserotuomari oli pitkään Kakkosen erotuomarien listan huipulla saaden ensimmäisen koeottelunsa Ykkösessä jo 2007. Vuonna 2009 hänet valittiin Talenttiakatemioiden lopputurnauksessa Kakkosta puhaltavien joukosta turnauksen parhaaksi erotuomariksi. Kuitenkin hän joutui jatkuvasti katsomaan, kun hänen ohitseen noustiin pykälää korkeammalle tasolle. Odottavan aika ehti käydä pitkäksi.

Vasta vuonna 2012 Marko nousi kymmenen Kakkosen kauden jälkeen valioerotuomareiden joukkoon. Kova työ liiton alimmalla miesten tasolla oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja tämän jälkeen urakehitys olikin kolmenkympin ikään päässeellä huimaa: ensimmäisenä valiovuotena valinta Suomen Palloliiton Vuoden lupaavaksi erotuomariksi ja heti seuraavana vuotena osallistuminen UEFA:n CORE-koulutukseen sekä ensimmäinen Veikkausliigaottelu FC Honka – JJK.

Valioerotuomariuransa aikana Marko ehti kiertää jokaisen Pohjoismaan PM-erotuomarivaihdossa, jossa tuomitaan maiden toiseksi korkeinta sarjatasoa. Tämän lisäksi ulkomailta hänelle on kertynyt kaksi Eurooppa-liigan karsintakierroksen 4. erotuomarin tehtävää. Markon ura kotimaassa huipentui vuonna 2017 vihellettyyn Suomen Cupin finaaliin SJK – HJK. Tuolloin ottelupaikkakuntana oli tämän päivän ottelun tapaan Seinäjoki, joten OmaSP-stadionista jäänee elokuussa 38-vuoden ikään pääsevälle Markolle hyvät kokemukset kiikkustuoliin muisteltaviksi.

Viimeiseen otteluunsa Marko on ottanut avustavikseen hänelle tutut ystävänsä Ari-Petteri Finnbergin ja Mika Lampun, jotka ovat reissanneet pelimatkoilla hänen kanssaan yli vuosikymmenen. Turkulaisnelikon täydentää Jesse Salo neljäntenä erotuomarina. Heidän lisäkseen viimeiseen otteluun Markoa saattaa hänen 10-vuotias tyttärensä sekä perhe, jotka saapuvat katsomaan ottelua.

Puhaltamisen päätyttyä Markon ura jatkuu fysioterapian parissa. Vastaanoton pitämisen lisäksi aikaa Markolla on kulunut kouluttamisen parissa sekä ammattikirjallisuuden käännöstyössä. Luppoaikaa eläkeläiselle ei siis ole luvassa.

—————————————————————————————————————————————–

Marko Juhani Grönholm

Siviiliammatti: Fysioterapeutti

Veikkausliigaottelut: 76

Ykkösen ottelut: 55

Kakkosen ottelut: 111

Juniorimaaottelut: 7

PM-vaihdot: 6

UEFA CORE-ryhmä nro 18 (2013)

Suomen Cupin finaali 2017, SJK – HJK (0:1)

Suomen Palloliiton Vuoden lupaava erotuomari 2012

————-

Artikkelikuva: Juha Tamminen (skaalattu). Ilves – Kuopion Palloseura. 12.7.2015, Tammelan stadion, Tampere. Veikkausliiga 2015. 

Henkilökuva: Olli Jantunen. Ilves – Helsingin IFK. 10.10.2010, Tammelan stadion, Tampere. Nousukarsinta Ykköseen, finaali osa 2.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *