Oikeudenmukaisuutta kentällä ja sen ulkopuolella – toisen polven erotuomari Jere Wikström nähtiin ensimmäistä kertaa liigaviheriöllä

Kuvassa: Jere Wikström (toinen vas.) ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa jälkeen yhdessä Tampereen Erotuomarikerhon Atte Jussilan ja Riku Vihreävuoren sekä Joonas Salmisen kanssa. Veritas stadion 29.9.2018.

 

”Erotuomarointi kulkee suvussa. Isäni on ollut Veikkausliigassa avustavana tai tarkemmin ilmaistuna tuohon aikaan rajamiehenä. Olen siis tätä kautta nähnyt erotuomaritoimintaa jo pienestä pitäen.”

Entisellä Veikkausliigan avustavalla erotuomarilla Matti Vikströmillä oli syytä ylpeyteen reilu viikko sitten. Tarkalleen ottaen 29.9. lauantaina kello 17:00. Tuolloin hänen poikansa, Jere Wikström, asteli ensimmäistä kertaa kentälle Veikkausliigaottelussa FC Inter – IFK Mariehamn, joka pelattiin hänen kotikaupungissaan Turussa.

Pääsy pääsarjaotteluun avustavaksi erotuomariksi isänsä jalanjäljissä ei tullut Jerelle kuitenkaan itsestään. Tätä ennen Jere on tarponut Ykkösessä reilut 70 ottelua. Kakkosessa on ehtinyt paukkua jo satasen raja.

Ennen liiton sarjoihin pääsyä 30-vuotias turkulainen hankki vankan pohjan entisen Turun piirin sarjoista: ”Aloitin pelinohjaajana vuonna 2002 ja piirin peleissä erotuomarina vuonna 2003.”

Näiltä vuosilta Jerelle on jäänyt selvästi mieleen uransa ensimmäinen virallinen ottelu.

”Oma ensiesiintymiseni piirin peleissä tapahtui D-juniorien ottelussa yllättäen. Olin juuri käynyt erotuomarikurssit ja menin katsomaan toisen erotuomarin peliä Puistomäen hiekkakentälle ottaakseni mallia ja katsoakseni toisten erotuomareiden toimintaa. Erotuomari ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle, joten sain kotijoukkueelta pillin lainaksi ja siitä tulikin sitten itselleni ensimmäinen peli” muisteli Jere sattuman kautta alkanutta uraansa.

Tasapuolinen kohtelu, puolueettomuus ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä jokaiselle erotuomarille. Jerelle sen sijaan näistä ihanteista on tullut erityisen läheisiä. Harrastuksensa ulkopuolella hän on tekemässä uraa oikeustieteen alalla, jossa nämä samat aiheet toistuvat pelikentän ulkopuolella: ”Erotuomaritoiminta sopii minulle, koska minusta asiat tulee ratkaista tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin – pelikentällä varmistan sen erotuomarin roolissa ja erotuomaroinnin ulkopuolella opiskelen oikeustiedettä.”

Jere ei ole kuitenkaan ryhtynyt erotuomariksi pelkästään oikeudenjakamisihanteiden vuoksi. Tai edes isänsä esimerkistä. ”Erotuomaritoiminnassa pääsee olemaan mukana tärkeänä osana jalkapalloilua. Se on pääsääntöisesti todella mukavaa ja vieläpä lisäksi erinomaista liikuntaa!” tarkentaa Jere motiivejaan erotuomariksi ryhtymisestä.

Miten sitten pääsee Veikkausliigaan asti urallaan? Jerellä on omasta mielestään vahvuuksia juuri avustavaksi erotuomariksi: ”Paitsiotulkintojen tekeminen vaatii malttia ja tiettyä silmää niiden näkemiseen, ja näitä ominaisuuksia minulta on löytynyt nuoresta asti.”

”Sen myötä, että on ollut yli 100 ottelua Kakkosta ja yli 70 ottelua Ykköstä olen ehtinyt jo nähdä monenlaisia pelejä ja tilanteita. Kokemuksen myötä osaan pitää pääni kylmänä tiukemmissakin paikoissa ja peleissä”, lisää Jere uran myötä syntyneitä apujaan.

”Erotuomaritoiminnassa on aina kehittymisen varaa, ja kehittymisen sekä työn pitää luonnollisestikin jatkua”, huomauttaa nuorempi Wikström erotuomarien urakaaresta kysyttäessä ja jatkaa: ”Esimerkkinä Ykköseen nyt parina viime kautena tulleet kommunikaatiovälineet – avustavan tulee oppia, millä tavoin niitä voi käyttää apuvälineenä silloin, kun erotuomari tarvitsee apua. Toisaalta niiden ei saa antaa muissa tilanteissa vaikuttaa suoritukseen silloin, kun ne eivät ole tarpeen.”

Jerellä on annettavanaan nuoremmille erotuomareille myös yksi konkreettinen vinkki. Erotuomariuralla tulisi hoitaa molempia erotuomaritehtäviä. Pilli pitää pysyä kädessä – samoin lipun.

”- – avustavien on hyvä olla välillä myös erotuomarina, ja itsekin pitäisi olla erotuomarina keskellä useamminkin. Vastaavasti erotuomareiden on hyvä olla ajoittain avustavan erotuomarin tehtävissä katsomassa, miltä toiminta näyttää sieltä käsin. Molemmat pystyvät oppimaan toistensa tehtävistä.”

Mutta missä fiiliksissä se ensimmäinen liigaottelu sitten sujui?

”Erittäin tyytyväiset fiilikset ensimmäisestä liigapelistä! Ottelu sujui hyvin. Uudelle sarjatasolle tultaessa on toki aina oma jännityksensä, mutta ottelun ja oman tekemisen mukana jännitys unohtuu.”

Moni muu erotuomari voi varmasti yhtyä Jeren kokemuksiin uuden sarjataso-ottelun tuomasta jännityksestä. Huomaamatta sitä kuitenkin erotuomari tottuu uuteen tempoon ja jännitys unohtuu. Jerellä näitä samoja fiiliksiä mahtuu varmasti useita 15-vuotiseen uraansa.

Vastaa