Aleksi Makkonen – Jätkä

Suomen Palloliitto valitsee jokaisen vuoden lopuksi seuraavan kauden erotuomarinsa. Nämä erotuomarit on valittu tuomitsemaan liiton sarjoja Kakkosesta Veikkausliigaan ja Naisten liigaan asti. Tänä vuonna Turun Erotuomarikerhosta saatiin tähän porukkaan uusi nimi, kun Aleksi Makkonen nostettiin Kakkosen listoille.

Pian 27 vuotta täyttävälle erotuomarille valinta tuli yllätyksenä. Toki menneellä kaudella tuomitut kolme Kakkosen koeottelua antoivat osviittaa tulevasta. Aleksi on kuitenkin aina pyrkinyt etenemään urallaan peli kerrallaan miettimättä sen enempää nousemista uusille sarjatasoille:

– En ole oikein haaveillut mistään. Olen yrittänyt pitää ajatukset ja tavoitteet mahdollisimman realistisina ja tehdä aina parhaani yksittäisissä otteluissa. Jos niissä onnistut, niin luultavasti se palkitsee jossain kohtaa, jos tasosi uskotaan sekä tiedetään ylemmäs riittävän.

Aleksi työskentelee vuorovastaavana leipomo Rostenilla. Tehtävät työpaikalla ovat muuttuneet ajan mittaa, sillä työskentelyn hän aloitti aikanaan pakkaajana. Työtausta duunarina heijastuu myös pelikentälle, jossa Aleksia voisi luonnehtia jätkäksi, joka ei turhia hienostele. Jätkämäisyyden ansiosta Aleksi tuntee vahvuudekseen pelaajien tasolle pääsemisen, mikä näkyy pelin johtamisessa.

– Ennen koin, että pelinjohtajuus on suurin heikkouteni, mutta tällä hetkellä koen sen yhtenä suurimmista vahvuuksista. Muutenkin pelaajien asemaan asettuminen ja pelin ymmärtämisen oletan olevan hyvällä tasolla, Makkonen selventää.

Heikkouksiakin tosin Aleksi itsestään löytää.

– Suurimmat ongelmat koen minulla tulevan eteen liikkumisesta johtuvista seikoista. Olen joko väärässä paikassa valitsemani sijoittumisen vuoksi tai sitten en vain yksinkertaisesti ole ehtinyt sijoittumaan oikein, vaikka oikean paikan tiedostaisinkin. Samoin ”kovissa, vauhdikkaissa” peleissä voi loppua kohden alkaa fyysisen kunnon puute painamaan.

Aleksi ymmärtää, että heikkouksia täytyy harjoittaa kehittyäkseen. Tämän takia hän pyrkii parantamaan fyysistä kuntoaan, jonka tärkeys korostuu mitä ylempiä sarjoja puhaltaa.

– Monipuolinen liikunta, kuten sisäpelit, lenkkeily, kuntosali ja harrastetoiminta nyt tietenkin ovat todella tärkeässä osassa mitä ylemmäs mennään. Kuntoa, fyysisyyttä sekä paineensietokykyä tarvitaan koko ajan enemmän ja enemmän. Monipuolinen liikunta jaksaa kannustaa ihmistä tekemään riittävästi töitä näiden eteen.

 

Alasarjoista kohti huippua

Aleksi aloitti oman erotuomariuransa käymällä peruskurssin vuonna 2005. Tätä ennen hän oli toiminut pari vuotta pelinohjaajana. Erotuomariura ei kuitenkaan heti lähtenyt nousukiitoon, vaan Kakkosen paikka on avautunut hänelle vasta aivan viime vuosien uurastuksen ansiosta.

– Peruskurssi tuli käytyä 14-vuotiaana vuonna 2005. Sitä ennen pari kautta meni pelinohjaajana. Siitä asti olen vihellellyt välillä enemmän, välillä vähemmän. Todellinen panostaminen erotuomaritoimintaan alkoi vasta pari vuotta sitten. Kipinä taisi lähteä hyvästä palautteesta yhdestä tarkkaillusta nelosen ottelusta Kaarinan nurmikentällä, kun vihdoin ja viimein monen vuoden jälkeen sain tarkkailijan paikalle.

Tuo tarkkailija oli Antti Kinnunen Paraisilta. Tuota hieman kiusallista ensitapaamista Makkonen muistelee nykyään lämmöllä.

– Kinnunen tuli tervehtimään ennen ottelua. En tunnistanut häntä aurinkolasien takaa ja luulin häntä toisen joukkueen valmentajaksi ja kysyin: ”Onko kaikki peliin liittyvä selvää, säännöt, vaihdot ym?” Vastauksena sain: ”totta kai on – olenhan sentään tarkkailijana.” Voi +%¤##^ olin nolona sen jälkeen.

Aleksin jätkämäisyys on peräisin hänen luonteestaan, mutta tätä puolta on varmasti koulinut myös hänen vuotensa menneen Turun piirin sarjoissa. Pitkän piirisarjauran omaava Aleksi olikin luonteva valinta tuomitsemaan menneen kauden Länsi-Suomen piirin päätapahtumaa – Urheilutukku-piiricupin finaalia.

Aleksi oli valinnastaan ylpeä.

– Siis tämähän oli iso kunnia minulle ja yksi kauden kohokohdista päästä tuomitsemaan ko. ottelu. Tämän matsin on päässyt niin moni lahjakkuus ja huipputuomari vetämään meidän piirissä, että oli ihan uskomatonta, että pääsin näiden henkilöiden jalanjäljissä tämän viheltämään. Ennen kauden alkua oli kyllä mielessä käynyt, että voisi tällainen mahdollisuus tällä kaudella olla, mutta silti en siihen oikein uskonut.

– Näköjään olin jotain tehnyt oikein kauden aikana, kun tällaisen mahdollisuuden sain. Lisäksi matsissa oli kovan luokan muu erotuomaristo [Jori Roimu, Iiro Pajala sekä Oskari Helenius], niin oli todella helppoa lähteä rennolla fiiliksellä peliin, mainitsi Aleksi finaalitapahtumasta.

Kysyttäessä Aleksin kehityksestä, hän mainitsee kolme tärkeää seikkaa: pelien katsomisen, verkostoitumisen sekä kyvyn ottaa palautetta vastaan. Nämä samat asiat hän haluaa myös tuoda esille aloittaville erotuomareille.

– Käykää katsomassa paljon eritasoisia pelejä, ei aina sitä ylintä sarjaa ja tv-pelejä. Verkostoitukaa mahdollisimman monien erotuomarien kanssa ja keskustelkaa erinäisistä tilanteista sekä ajatuksista. Esimerkiksi Kerhon tapahtumat ovat hyvää aikaa verkostoitumiselle. Luottakaa itseenne, kuunnelkaa palautteet tarkkaan ja ajatuksella – miettikää, mitä asioita teidän toiminnastanne on tuotu esiin ja tehkää töitä fyysisen kunnon ja ulkoisen olemuksen eteen, luetteloi Aleksi vinkkejä nuorille aloittaville erotuomareille.

Duunarimainen Aleksi ei myönnä juuri haaveilevan tulevaisuuden peleillä ylemmissä sarjoissa, vaan hän näkee tärkeäksi lähestyä uraansa päivä kerrallaan –mentaliteetilla. Silti, pienellä tivauksella Makkoseltakin löytyy lopulta yksi selvä unelma. Tämän unelman jakavat varmasti monet alueemme erotuomarit Aleksin kanssa.

– Katson kausi kerrallaan, mihin rahkeet voisi riittää ja asetan välitavoitteita sen mukaan oman toiminnan tueksi ja intohimon säilyttämiseksi.

– Pitkän ajan tähtäimellä olisi hienoa päästä viheltämään Turun paikallisderby Veikkausliigassa.

Vastaa