Hyytiä ja Liimatainen nousevat Ykköseen kaudeksi 2016

Suomen Palloliitto on valinnut erotuomarit liiton sarjoihin kaudeksi 2016. Valituista erotuomarit puhaltavat Kakkosta ja sitä  korkeampia sarjoja. Avustavilla alin taso on Ykkönen ja naisilla Naisten liiga. Turun Erotuomarikerhosta näitä sarjoja aiemmin tuominneet säilyttivät paikkansa ryhmässä. Nimeämisiin mahtuu ilahduttavasti yksi kategorian nousu, kun Joni Hyytiä nostettiin Ykkösen erotuomariksi. Lisäksi Tommi Liimatainen nousi aivan uutena erotuomarina avustamaan Ykköstä. Palloliiton listalta löytyy myös kerhon jäseniä, jotka hoitavat tulevalla kaudella tarkkailutehtäviä liiton sarjoissa.

25-vuotiaaksi asti jalkapalloa pelannut Hyytiä aloitti erotuomariuransa vuonna 2013, kun hän hakeutui erotuomarikurssille hakeakseen lajin parista uutta pontta. Joni huomasi varsin nopeasti, että erotuomarointi on hänen oma juttunsa: ”Tuomarointi alkoi ajatuksella, että katsotaan mitä se tuo tullessaan. Vain muutaman pelin jälkeen huomasin, että touhu on todella siistiä ja tästä saa enemmän irti kuin pelaamisesta. Muutama peli mentiin vielä eteenpäin ja olin niin sanotusti koukussa, halusin panostaa siihen enemmän ja tulla paremmaksi.” 

Pelaaminen aiemmassa seurassa LTU:ssa sai väistyä varsin nopeasti jo erotuomariuran alussa. Kova työ on tuottanut todella nopeasti tulosta: ensimmäinen kunnon kausi Kakkosessa kaudella 2015 poiki noston kategorioissa ja Joni odottaakin innolla tulevaa kautta. Joni antaa kiitosta kehityksestään varsinkin SPL Turun piirin järjestämän erotuomarikoulun vetäjälle Iiro Leinolle sekä omalle menneen kauden mentorille Mattias Gestraniukselle. Suuri merkitys on ollut myös Jonin isällä, jonka kautta Joni tutustui jo pienestä pitäen erotuomariuuteen: ”Isä Jouni on antanut työrauhan omalle tekemiselle, mutta auttaa myös omilla näkemyksillään  ̶  kysyttäessä.”

Tommi Liimatainen on 23-vuotias kauppakorkeakoulua käyvä avustava erotuomari, joka aloitti erotuomariharrastuksensa vuonna 2008. Jo uransa alussa Tommi huomasi, että avustavan tehtävät tuntuivat sopivan hänelle paremmin kuin pillin varressa juokseminen. Vuonna 2010 hänet valittiin erotuomarikouluun ja samana vuonna hän avusti ensimmäisen Kolmosen ottelunsa. Nopea kehitys koki lyhyen kolhun kausilla 2012-2013, kun varusmiespalvelus ja elämän muut kiireet verottivat omistautumista lajille.

Kaudelle 2014 Tommi kuitenkin pääsi taas satsaamaan erotuomariuraansa ja kova työ palkittiinkin ensimmäisellä Kakkosen pelillä, joita loppujen lopuksi kertyi vuodelle jopa 19 kappaletta. Tommi sanookin olleensa kauden 2014 lopulla parhaimmillaan ja kehitys jatkui myös seuraavalle kaudelle: ”Päättyneellä kaudella 2015 onnistuin jatkamaan siitä, mihin kausi 2014 jäi ja sain arvokkaita neuvoja seuraavan tason saavuttamiseksi. Palkintona on paikka ensi kaudella Ykkösessä, josta lähdetään saavuttamaan seuraavia tavoitteita.”

Salibandyä erotuomaroinnin ohessa pelaava ja valmentava Liimatainen tietää, ettei eteenpäin pääse ilman vahvaa tukiverkostoa. Tällainen tunnetusti Turun alueelta löytyy ja Tommi haluaa olla osa tukiverkostoa nuoremmilleen myös itse: ”Haluan kiittää kaikkia erotuomariuraani tukeneita henkilöitä avusta, neuvoista ja motivoinnista, joita olen matkan varrella saanut. Toivottavasti pystyn osaltani jakamaan tietoa eteenpäin nuoremmille kollegoille.”

 

 

 

Vastaa